Vragen over de Eerlijke Verzekeringswijzer
1. Wat kan ik als consument doen?
Als consument kan je in actie komen door je verzekeraar een klacht of een compliment te sturen (of over te stappen). Ook kun je de Eerlijke Verzekeringswijzer delen via je sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en Pinterest.
2. Welk type verzekeraars is er geselecteerd?
De Eerlijke Verzekeringswijzer vergelijkt de tien grootste levensverzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt.
3. Waarom zijn er levensverzekeraars geselecteerd?
Levensverzekeraars beleggen grote bedragen en (met name de grote, internationale levensverzekeraars) beleggen in bedrijven overal ter wereld en kunnen dus veel invloed hebben. Ook beleggen levensverzekeraars meestal voor een (wat) langere termijn dan andere soorten verzekeraars. Vanwege dit lange(re)termijn perspectief en de grote invloed die de verzekeraars als aandeelhouders van bedrijven kunnen uitoefenen, zijn levensverzekeraars geselecteerd voor de vergelijking.
4. Waarom staat mijn verzekeraar er niet tussen?
De Eerlijke Verzekeringswijzer vergelijkt de tien grootste levensverzekeraars die actief zijn op de Nederlandse markt (zie vraag 3 voor uitleg). We beoordelen de (levens)verzekeraars op groepsniveau. Dat wil zeggen dat we het beleggingsbeleid en de beleggingspraktijk van de héle verzekeringsgroep op het duurzaamheidsgehalte beoordelen. Dat doen we omdat een klant van een verzekeraar wil dat de hele financiële groep waarvan de verzekeraar deel uitmaakt, fatsoenlijk belegt.
Andere levensverzekeraars en zelfstandige zorg- en/of schadeverzekeraars, zoals CZ, Menzis, VGZ, en Univé, Das en Bovemij, vallen niet onder de reikwijdte van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Sommige (niet-zelfstandige) zorg- en schadeverzekeraars vallen via de connectie met het moederconcern echter toch onder de reikwijdte van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Zie vraag 5 voor verdere uitleg.
Het is daarom ook mogelijk om in actie te komen (je verzekeraar een klacht of een compliment sturen of overstappen) als je een verzekering hebt bij een van de dochterondernemingen die tot de groepen behoren die zijn beoordeeld.
5. Vallen ook zorg- en schadeverzekeraars onder de Eerlijke Verzekeringswijzer?
Ja, sommige zorg- en schadeverzekeraars vallen via de connectie met het moederconcern toch onder de reikwijdte van de Eerlijke Verzekeringswijzer. De tien levensverzekeraars worden namelijk 'op concernniveau' beoordeeld. Dat wil zeggen dat het beleggingsbeleid en de beleggingspraktijk van de héle financiële groep waartoe de verzekeraar behoort, wordt beoordeeld. Dit beleggingsbeleid van het moederbedrijf is van toepassing op álle dochterondernemingen. Feitelijk richten we ons dus op het moederbedrijf, inclusief alle dochterondernemingen en merknamen (zie ook vraag 4). Hierdoor is bijvoorbeeld FBTO, als dochter van Achmea toch terug te vinden in de Eerlijke Verzekeringswijzer, net als bijvoorbeeld De Amersfoortse, als dochter van ASR Nederland. Zie hier een overzicht van alle beoordeelde groepen en hun dochterondernemingen.
Het is daarom ook mogelijk om in actie te komen (je verzekeraar een klacht of een compliment sturen of overstappen) als je een verzekering hebt bij een van de dochterondernemingen die tot de groepen behoren die zijn beoordeeld.
6. Waarom wordt een verzekeraar beoordeeld op het beleid van de groep waartoe de verzekeraar behoort?
Het beleggingsbeleid en de beleggingspraktijk van de héle financiële groep waartoe de verzekeraar behoort, wordt beoordeeld. Zo is in het geval van levensverzekeraar Loyalis ons aanspreekpunt de pensioenuitvoerder APG, die 100% eigenaar is van Loyalis. De reden om verzekeraars op het niveau van de groep te beoordelen is dat het beleid van een verzekeraar vaak op groepsniveau tot stand wordt gebracht en toegepast. Alle bedrijfsonderdelen binnen een financiële groep dienen zich dan aan dit beleid te houden. Sommige verzekeraars hebben niet eens eigen beleid, alleen maar het groepsbeleid. Het komt echter ook voor dat een dochteronderneming wel eigen beleid heeft, of zelfs aanvullend beleid. Ook dan wordt de dochteronderneming op groepsniveau beoordeeld, omdat de hele groep verantwoordelijkheid zou moeten nemen. Klanten van een verzekeraar willen dat de hele verzekeringsgroep waartoe de verzekeraar behoort, maatschappelijk verantwoord belegt.
7. Waarom wordt Vivat niet op groepsniveau beoordeeld?
Vivat vormt de enige uitzondering op de benadering van de Eerlijke Verzekeringswijzer om het beleggingsbeleid van de verzekeraars te beoordelen dat van toepassing is op alle beleggingen van de gehele verzekeringsgroep. Vivat is in 2015 overgenomen door de Chinese verzekeraar Anbang. Gelet op de bijzondere positie van Vivat - niet alleen als jonge Nederlandse dochter van een Chinees verzekeringsconcern, maar ook als opvallende zelfstandige speler op het gebied van duurzaamheid in het Nederlandse verzekeringslandschap - heeft de Eerlijke Verzekeringswijzer ervoor gekozen om in de benchmark vooralsnog het investeringsbeleid en de investeringspraktijk van Vivat te blijven beoordelen en niet dat van Anbang.
8. Zegt de beoordeling ook iets over de bedrijfsvoering van de verzekeraars?
Volgens de Eerlijke Verzekeringswijzer moet het streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) voor verzekeraars in de eerste plaats betrekking hebben op hun kernactiviteit: het aanbieden van verzekeringen. Maar verzekeraars zijn ook actief op de beleggingsmarkt en verstrekken op die manier kapitaal aan bedrijven, overheden en particulieren. De activiteiten die hiermee worden bekostigd kunnen bijdragen aan het uitbannen van ondervoeding en het versterken van ecosystemen. Maar evenzo goed kunnen ze bijdragen aan het schenden van mensenrechten en milieuvervuiling.
De Eerlijke Verzekeringswijzer wil daarom weten in welke mate verzekeraars door middel van hun beleggingen bijdragen aan activiteiten die een sociaal rechtvaardige en duurzame wereld dichterbij brengen. Door deze focus op financiële diensten blijven zaken als het personeelsbeleid en het papier-, water- en energieverbruik van de eigen organisatie grotendeels buiten beschouwing. Maar thema’s als bonussen, transparantie en verantwoording, belasting en corruptie, en ook de wijze waarop het vermogensbeheer is geregeld, gaan ook over de bedrijfsvoering van de verzekeraar en vallen wel onder de beoordeling van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Dit zijn onderwerpen die nauw verwant zijn aan de beleggingspraktijk.
9. Moeten verzekeraars ook beleid maken voor sectoren?
Ja, de Eerlijke Verzekeringswijzer verwacht in principe dat een verzekeraar beleid heeft voor alle door de Eerlijke Verzekeringswijzer onderzochte thema’s én sectoren. Deze sectoren zijn geselecteerd omdat het gevoelige sectoren zijn waar veel duurzaamheidproblemen spelen. Veel elementen uit de thema’s zijn ook opgenomen in de sectoren en daarnaast worden er meer specifieke sector gerelateerde problemen aangekaart. Een verzekeraar hoeft niet per se een apart beleidsdocument te maken voor elke sector. Ook algemeen overkoepelend beleid, met principes die van toepassing zijn op sectoren, zal gebruikt worden om een score op te stellen. Belegt een verzekeraar niet of nauwelijks in bedrijven binnen een bepaalde sector, dan wordt er van de verzekeraar ook geen beleid voor deze sector verwacht. De verzekeraar krijgt dan de score ‘niet actief’.
10. Niet één verzekeraar heeft een score ‘niet actief’ gekregen op de sectoren. Hoe kan dit?
Verzekeraars die in bepaalde sectoren niet of nauwelijks geld beleggen kunnen de score ‘niet actief’ krijgen. In het geval van een score ‘niet actief’ vindt de Eerlijke Verzekeringswijzer dat een verzekeraar geen beleid hoeft te hebben voor de sector. De beoordeling van de score ‘niet actief’ geschiedt onder andere op basis van een duidelijke sectorverdeling van de portefeuille van verzekeringsbeleggingen. Sommige verzekeraars tonen (in hun jaarverslagen) niet expliciet aan dat ze in bepaalde sectoren niet beleggen. Dit is wel nodig om tot een 'niet actief' beoordeling te komen.
11. Sommige verzekeraars zeggen goed te scoren in internationale vergelijkingssites, maar scoren zwakker in de Eerlijke Verzekeringswijzer. Hoe kan dat?
Niet alle duurzaamheidsbeoordelaars beoordelen de beleggingen van verzekeraars. Soms ligt de nadruk op duurzaamheid van de kantoren van de verzekeringsmaatschappijen, en niet op het beleggingsbeleid van verzekeraars. Ook zijn de antwoorden van verzekeraars op vragen in onderzoeken niet altijd openbaar. Verificatie van resultaten wordt niet altijd door een onafhankelijke bron gewaarborgd. Voor een overzicht van de kracht en zwaktes van verschillende duurzaamheidsbeoordelaars kunt u hier klikken.
12. Wie moet ik benaderen voor een interview/gesprek met de Eerlijke Verzekeringswijzer?
Voor een gesprek of interview kan je contact opnemen met Amnesty International: Ruud Bosgraaf, r.bosgraaf@amnesty.nl , (020) 77 33 667 of 06 23 3415 33.